Suunnitteletko raskautta, olisiko tulevalle äidille hyötyä suolihuuhtelu hoidosta?

Naiset, jotka suunnittelette raskautta niin kannattaa miettiä, että olisiko suolihuuhtelu hoidosta hyötyä teille äitinä sekä syntyvälle lapselle pitkäksi aikaa eteenpäin? Paksusuolen alueella sijaitsee suurin osa suoliston bakteereista. Monipuolinen, laaja ja tasapainoinen mikrobisto on terveyden perusta meille kaikille.

Kuva Andreas Wohlfahrt Pexelsistä

Miten saamme mikrobiston suolistoomme?

Äidin synnytyskanavan ja suoliston bakteereilla on keskeinen merkitys vastasyntyneen suolistomikrobiston muodostumisessa. Tämän jälkeen lapsen oma mikrobisto alkaa muodostumaan, mutta vielä imettäminen vaikuttaa siihen ja on sanottu, että suolistomikrobiston koostumus vakiintuu noin kahteen ikävuoteen mennessä. Ihanne tilanne olisi, että suojaavia, hyödyllisiä bakteerisukuja olisi riittävästi ja tasapainoisessa suhteessa toisiinsa nähden. Mikrobiston koostumus on yksilöllistä ja aivan selkeästi tervettä ja normaalia suolistomikrobistoa on vaikea määritellä. Nykyään löytyy suolistoanalyysitestejä, jolla mikrobiston esiintyvyyttä voidaan analysoida. Pidän kuitenkin tärkeänä, että tuleva äiti on huolehtinut omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan jo ennen raskaaksi tulemista.

Kuva Rawpixel.com Pexelsistä

Onko synnytystavalla vaikutusta?

Eräässä artikkelissa käsiteltiin synnytystavan vaikutusta äidin ja lapsen terveyteen. Siinä on myös otettu huomioon, että suoliston mikrobistolla on vaikutusta lapsen terveyteen. Alateitse syntyneiden ja keisarinleikkauksella syntyneiden lasten immunologisessa kypsymisessä imeväisiässä on eroja. Viime aikoina tutkimuksen kohteena on ollut suolistomikrobiston varhaisen koostumuksen, lapsen puolustusjärjestelmän kehityksen ja kroonisten sairauksien kehittymisen riskin välillä todetut yhteydet.
Toistaiseksi ei vielä tiedetä, millä tavalla synnytystavan immunologiset ja metaboliset vaikutukset välittyvät lapseen. Lapsen immuunijärjestelmän ja aineenvaihdunnan ohjelmoitumiseen saattaa vaikuttaa äidin ja sikiön hormoni- ja välittäjäainevasteet syntymän aikana sekä suolistoon muodostuva mikrobisto.
Hiljattain on tehty suomalaistutkimus, jossa suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin. Tässä tutkimuksessa oli mukana noin 300 vauvaa. Tutkimuksessa selvisi, että mitä monimuotoisempi bakteerikanta alle kolmikuisella vauvalla on, sitä hyväntuulisempi hän on. Suolistomikrobisto on yhteydessä alusta asti siihen, miten vauvan temperamentti kehittyy. Temperamentti piirteitä voidaan arvioida eli onko vauva ujo, pelokas, hyväntuulinen tai rauhallinen. Ja tätä temperamenttia pidetään yhtenä taustatekijänä vauvan tulevalle persoonallisuudelle.
Esimerkiksi bifidobakteeri-suku, johon kuuluu useita maitohappobakteerilajeja, oli yhteydessä lapsen voimakkaampaan positiiviseen emotionaalisuuteen eli kykyyn kokea ja ilmaista iloa ja mielihyvää. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että suolistomikrobistolla ja aivoilla on yhteys mm. välittämällä viestejä kiertäjä- eli vagushermon kautta. Kuitenkaan tarkasti vaikutusmekanismeja ei pystytä vielä sanomaan. Tämänkin tutkimuksen perusteella voidaan vain sanoa, että suolistomikrobiston ja käyttäytymisen välillä on yhteys.
Tulevaisuudessa tullaan varmasti tutkimaan lisää, että vaikuttaako suoliston mikrobikoostumus myös mielenterveyteen ja miten. Esimerkkinä voisi sanoa, että voimakas reagointi pelkoon voi olla yhteydessä myöhempään masennusriskiin.

Kuva Daniel Reche Pexelsistä

Mikä muuttaa suolistomme mikrobistoa?

Erilaiset elämäntilanteet, stressi, äidin fyysinen terveys, mahdolliset lääkekuurit ja ehkä merkittävämpänä ruokavalio vaikuttavat bakteerisukujen esiintymiseen suolistossa. Sekä, kuinka paljon olemme kosketuksissa esimerkiksi luontoon ja eläimiin? Erilaiset dieetit ja supistetut ruokavaliot saattavat heikentää toivottujen bakteerisukujen esiintymistä suolistossa. Samoin monet lääkkeet ja antibioottikuurit ovat saattaneet muokata mikrobistoamme köyhemmäksi ja yksipuolisemmaksi. Tällöin helpommin ns. opportunisti bakteerisuvut ovat saattaneet päästä valtaamaan itselleen liiaksi tilaa suolistossa. Näistä bakteerisuvuista voisi sanoa, että ne ovat toiminnaltaan enemmän terveyttä heikentäviä.

Mitä voimme tehdä muuttaaksemme suoliston mikrobistoa?

Ravinto on aina ensimmäinen asia, joka tulee tarkistaa, että se on monipuolinen, sisältää riittävästi kuituja ja on ravinnerikasta. Liikunta vaikuttaa suoliston mikrobeihin ja mieli muuttaa mikrobistoa, mutta myös mikrobisto muuttaa mieltä. Tämän lisäksi voit hoitaa paksusuolen mikrobistoa colonic terapian eli suolihuuhtelun avulla. Tarkoittaa sitä, että suolihuuhtelua tehdessä paksusuolesta poistuu ulosteen lisäksi bakteereja eli niiden suhde toisiinsa nähden saattaa muuttua. Toiset bakteerit vähenevät helpommin kuin toiset. Tiettyjen bakteerilajien esiintyvyyttä voidaan mitata ulostenäytteestä. Hoitojakson päätyttyä voi tilata erikseen tutkimuksen, jossa selviää toivottujen ja ei toivottujen bakteerien tasot ja suhde toisiinsa nähden. Lisäksi myöhemmin voit seurata pienemmällä ja edullisemmalla näytteellä toivottujen bakteerilajien (bifidobakteerit, laktobasillit ja F. prausnitzii) tasapainoa. Kaikki asiakkaat, jotka ovat tehneet hoidon päätyttyä suolistoanalyysitestin on nähtävissä, että mikrobisto on tasapainottunut parempaan suuntaan.
Suolihuuhtelussa kannattaa ottaa sarjahoito, koska hoitokäyntien väli on jokaiselle yksilöllinen ja suunnitellaan aina erikseen. Suolihuuhtelu ei yksin riitä korjaamaan tilannetta vaan hoitojakson aikana perehdytään syvemmin, millä maitohappobakteerivalmisteilla tuemme toivottujen bakteerilajien esiintyvyyttä paksusuolessa ja minkälainen ruoka auttaa bakteerilajeja lisääntymään ja selviämään hengissä. Useimmiten tietyistä ravintolisistä on hyötyä myös koko raskausajan. Hoidossa selvitämme, mitkä ravintolisät sopivat sinulle.

Sikiö pitää huolen siitä, että hän saa riittävästi ravintoaineita niin äidin on huolehdittava, että niitä on riittävästä molemmille.

Jos kiinnostuit, varaa aika ja suunnitellaan sinulle sopiva hoitosarja.

https://vello.fi/colonicklinikka/

 

 

Lähteet:
https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/synnytystapa-vaikuttaa-aidin-ja-lapsen-terveyteen/ https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006146317.html